EPILOG haalt €1 miljoen op voor internationale groei
Jan Vertonghen mede-investeerder in Gentse scale-up die baanbrekende AI-technologie voor epilepsie uitbreidt naar slaap en andere neurologische aandoeningen

Gent, België | New York, VS - 29 Juni 2021 - Epilog, ontwikkelaar van software voor de analyse van hersengolven, heeft een miljoen euro opgehaald om zijn technologiepakket ‘Epilog Care’ wereldwijd verder in de markt te zetten. Daarmee wil de Gentse scale-up niet alleen epilepsie, maar ook slaapproblemen en andere hersenstoornissen via Elektro-encefalografie (EEG)/MRI-analyse beter detecteerbaar én behandelbaar maken. Een van de nieuwe investeerders is Jan Vertonghen, die zijn vader verloor aan epilepsie.
“Dit is een heel belangrijke mijlpaal in het groeiverhaal van Epilog”, legt CEO Gregor Strobbe uit. Amper vijf jaar geleden richtte hij samen met prof. Dr. Pieter van Mierlo (CTO) en prof. Dr. Vincent Keereman (CMO) Epilog op, als spin-off van de UGent, UA, en met steun van Imec. De healthcare start-up brak met zijn revolutionaire technologie binnen de kortste keren door tot de wereldtop in het onderzoek naar en behandeling van epilepsie.
“De grote troef van onze service is dat we langdurige EEG-opnames van een patiënt kunnen analyseren, zonder dat de neuroloog uren verliest om die data visueel te verwerken. Onze visie is om artsen meer zekerheid te geven en inefficiënties weg te werken, én om farma te ondersteunen in ‘precision medicine’ via EEG biomarkers. Zo kan de medicatie beter afgestemd worden, die bij een derde van de 60.000 epilepsiepatiënten in Vlaanderen niet aanslaat. Met onze cloud-based software kunnen ook zij operatief worden geholpen, omdat we het probleemgebied preciezer kunnen lokaliseren.” - Gregor Strobbe
Investering voor nieuwe toepassingen
Epilepsie is dan wel de kern van Epilog, maar dankzij de investering van Dr. Jean-Briac Prévost (oncoloog-radiotherapeut), PMV en Rode duivel Jan Vertonghen, wordt er nu vooral gemikt op verbreding van de software naar andere stoornissen die met EEG te detecteren zijn. Gregor Strobbe: “We denken dan vooral aan slaapproblemen, maar ook aan Alzheimer, dementie, depressie, migraine,… het potentieel is enorm. Deze kapitaalsinjectie stelt Epilog in staat het team op te trekken van 13 naar 20 medewerkers, zowel in sales als engineering, die nodig zijn om het groeipad te realiseren.”
De middelen komen er van investeerders die rotsvast geloven in Epilog, en daar is Jan Vertonghen er één van.
“Ik ken Gregor van op de middelbare school en geloof rotsvast in hun groeiverhaal. Epilog is een prachtig bedrijf dat mij nauw aan het hart ligt. Ik ben dus zeer tevreden dat ik vandaag via hen kan bijdragen aan het onderzoek en de zorg voor wie met epilepsie te maken krijgt.” - Jan Vertonghen
Artificial Intelligence voor honderdduizenden Belgen met slaapproblemen
Ook Dr. Jean-Briac Prévost en zijn echtgenote (pneumoloog) zien een grote toekomst voor Epilog, met name wat betreft de meerwaarde van Artificiële Intelligentie (AI) in geneeskunde. Hoe meer data Epilog verzamelt en analyseert, hoe slimmer de software zal worden, met als gevolg enorme voordelen naar efficiëntie, tijdswinst en accuraatheid van de analyse van hersenactiviteit. Zo kan er tijd vrijkomen voor gespecialiseerde verpleegkundigen, die nu vele uren spenderen aan de analyse van data in slaapklinieken. Of voor artsen, die meer tijd zullen kunnen besteden aan de patiënten.
“We staan op een keerpunt in bepaalde domeinen van de geneeskunde. Epilog, als een van de eerste technologiebedrijven met CE- en FDA- goedkeuring voor een medische toepassing op basis van AI, staat vooraan in deze revolutie, met een focus op EEG in de verschillende toepassingen. Mijn vrouw en ik, allebei arts, willen deze ontwikkeling verder steunen. Uit de samenwerking tussen ingenieurs en medische experten ontstaat geweldige vooruitgang, omdat we anders naar de zaken kijken, van elkaar leren en zo elkaar perfect aanvullen. Samen kunnen we geschikte toepassingsgebieden voor AI identificeren en valideren. De knowhow die Epilog succesvol heeft opgebouwd, zal in de nabije toekomst ongetwijfeld leiden tot bijkomende toepassingen met impact op de patiënt en de gezondheidszorg.” - Dr. Jean-Briac Prévost
De cloud, corona en de farmaceutische industrie
In België levert Epilog de software intussen al aan twee van de vier gespecialiseerde centra (UZ Gent en Saint-Luc in Brussel), in de VS wordt er samengewerkt met distributeur Persyst. In 2021 won Epilog ook een vierjarig project van Vlaio om dementie vroeger te kunnen opsporen. Kortom, het gaat snel voor Epilog.
“Alles verloopt via de cloud, en dat speelt nu erg in ons voordeel”, legt Gregor Strobbe uit. “Covid heeft de digitalisering in de zorg versneld. Ook ziet men de voordelen van technologie in, omdat die nu eenmaal objectiever is dan een patiënt die gegevens over zichzelf moet bijhouden. In plaats van streepjes te trekken kan hij nu thuis zelf een EEG afnemen met een verpleegkundige en de data doorsturen. Kortom, voor alles wat met EEG/MRI scans te maken heeft, kunnen we een enorme meerwaarde bieden. Ook voor de farma trouwens, die steeds vaker via EEG onderzoeken de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kan ondersteunen. Wij kijken dus met veel enthousiasme en vertrouwen uit naar de toekomst.”
Meer informatie
RCA I Eveline Vanhoutteghem I +32 483 89 04 24 I eveline@rca.be I www.rcapress.be
Epilog I Natasja Vermeire I +32 476 33 40 01 I natasja@epilog.care I www.epilog.care